Бактерії в кишечнику - серйозні провісники раку

Різкі зміни у складі мікрофлори кишечника, зокрема - наявність у ньому великої кількості стрімко розмножуються бактерій, може сигналізувати про зростаючі ризики розвитку колоректального раку. Про таку небезпеку попереджають американські, південноафриканські і європейські фахівці.

Результати спільних досліджень, проведених групою вчених з США, ПАР і Нідерландів, дозволили встановити існування тісного взаємозв'язку мікрофлори кишечника і ризиками розвитку ракових пухлин в кишкової області.

Учасниками даного експерименту стали представники афроамериканської раси, оскільки саме в їхньому середовищі, за твердженням дослідників, фіксується найвищий рівень захворюваності та смертності з діагнозом "рак товстої кишки".


Впродовж двох тижнів 20 африканців-зулусів отримували до свого щоденного питательному раціону по 600 грам м'яса, а 20 афроамериканців, що проживають в США, харчувалися традиційними зулуськими стравами, головним інгредієнтом яких була кукурудза.

Вчені провели порівняльний аналіз зразків стільця кожної групи учасників, отриманих до початку цієї експериментальної дієти і після її завершення. І зуміли встановити таку закономірність: мікрофлора кишечника людського організму гостро і досить динамічно реагує на зміни в раціоні його живлення. При цьому баланс корисних і шкідливих груп бактерій зміщується в негативну сторону, внаслідок чого часто підвищуються ризики виникнення і розвитку колоректального раку.