Білкова дієта - провокатор ракових захворювань

Виявляється, така популярна в світі система харчування, як білкова дієта, на ділі є дуже небезпечною для людського організму. Зокрема, поживний раціон, що складається з їжі з високим вмістом білків і низьким рівнем вуглеводів, дотримання якого дотримуються прихильники білкової дієти, надає поганий вплив на стан шлунково-кишкового тракту.

Підтвердженням даного негативного ефекту білкової їжі на організм людини з'явилися результати дослідження, проведеного британськими вченими з Абердинського університету. Було встановлено, що надмірна любов до білкової їжі та виключення з раціону вуглеводомістких продуктів провокує зміни в структурі товстого кишечника, що з часом може стати однією з основних причин розвитку ракових пухлин.

У науковому експерименті, що дозволила виявити дані порушення , були задіяні 17 волонтерів, які страждають від ожиріння. Спершу всі учасники протягом одного тижня дотримувалися дієти для підтримки ваги. Потім протягом місяця вони дотримувалися білкову дієту з помірною кількістю вуглеводів, після чого такий же період часу вони слідували принципам білкової дієти, що містить низьку кількість вуглеводомістких їжі.


При цьому по завершенні кожного дієтичного періоду з метою виявлення проміжних продуктів обміну речовин у випробовуваних бралися проби з кишечника.

Таким чином було встановлено наступне: дієта, основу якої становила їжа з високим вмістом білків, приводила до підвищення концентрації в кишечнику канцерогенних сполук типу N-нитрозо та інших продуктів метаболізму, що сприяють розвитку ракових захворювань. Разом з тим білкова дієта провокувала зниження концентрації тих корисних сполук, що надходять в організм з харчовими волокнами, які сприяють забезпеченню його захисту від канцерогенних процесів.

На думку керівника даного дослідження, професора Гаррі Флінта (Harry Flint), у уникнути згубного впливу на шлунково-кишковий тракт і, як наслідок, розвитку ракових пухлин, людям, які бажають знизити масу власного тіла, слід утриматися від тривалого споживання чисто білкової їжі. Згідно з рекомендаціями дієтологів, їх організм щодня має отримувати як мінімум 28 грам харчових волокон.